Krakende traptreden nummer 4 t/m 7 en 13

 

house

Een nieuwe straat. Een vreemd huis vol onbekende geluiden en geuren. Het licht dat weer anders over weer een andere keukentafel glijdt, terwijl ik koffiezet op weer een ander fornuis.

Als een inbreker sluip ik de trap op. Alweer alle krakende treden onthouden. Nummer 4 t/m 7 en 13. Gekke oude gewoonte. Mijn hand op de tast naar de lichtschakelaar. In het moment tussen onbekend duister en de opluchting van licht zie ik een logeerkamer van een tante in Tilburg waar ik de lichtknop niet kon vinden. Een fluwelen gordijn dat voeten krijgt en waarin zich een Hitchkock-fragment verstopt.

Een vreemd, oud huis trekt jeugdregisters bij me open waarvan ik niet meer wist dat ik ze bewaard had. Dat maakt dat ik me jong voel, op een heel oude manier.

We moeten gewoon nog even wennen aan elkaar, het huis en ik. Haar 30-er jaren charme helpt wel. De relatieve rust van vooroorlogse ouderdom, granieten gangvloeren en hoge plafonds stralen een herkenbaar, universeel logeertantegevoel uit.

Morgen ga ik een brood bakken. Of misschien een appeltaart. De geur van brood en kaneel trekt nestel-feromonen uit de voegen van elk huis. Net als koffie, een uitgeblazen kaars, knoflook in de pan, Nagashampa-wierrook, een liedje van Joni Mitchell op zondagochtend, een kwebbelende logé op de bank, de kat die zeurt om eten.

Ík ben snel gesetteld in drie Bo-Rent-ritten en 20 verhuisdozen maar de ziel moet nog mooie wol spinnen van alle nieuwe geuren, geluiden.

Ook van dit huis, haar stilte, haar geuren en geluiden ga ik houden, ondanks dat het een verstandshuwelijk is en wij al lang geen maagden meer.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s