Gucci en een engel zonder sokken

 

unknown

We zijn vandaag bij een Chinese restauranthoudster die van Deventer naar Blerick verhuisde  om een Thaise buurtwok en een mini buurtcafé voor niet claustrofobische rokers en gokkers te beginnen. Haar beste stamgast is een gepensioneerde Turk uit Deventer, die door andere economische omstandigheden in Blerick belandde. Hij drinkt overdag een kopje koffie of drie met haar en ‘s avonds een biertjes of vier in de minibar.

Beiden spreken belabberd Nederlands, maar toch hebben ze elke dag uren stof tot praten.

En opeens zag ik het: het was het goudstof dat een magische band tussen de twee vormde.

Ik complimenteer de Turk met zijn zwarte gympen met gouden neuzen en bijpassende Gucci-pet. “Ík hou van mooie merkdingen. Allemaal uit China, echte merk ik kan niet betalen.” De Chinese achter de bar giechelt en speelt met de dubbele Gucci-C’s aan haar gouden halsketting.

We eten kiploempia’s als werkontbijt, terwijl de Turk wat make-over adviezen geeft aan de Chinese, voor haar camera interview: ‘Ik ga ook scheren de volgende keer. Jij moet een beetje make up. is beter gezicht.’

We kopen kwarktaart bij de Poolse winkel om de hoek , waarvan de eigenaresse geen enkele taal spreekt die ik wel spreek, maar wel zeven soorten heerlijke cheesecake verkoopt en goedgeluimd achter haar jaren zestig toog staat.

De kwarktaart geef ik aan de buurtzwerver zonder sokken en hoog opgerolde broekspijpen die elke draaidag hier minimaal drie keer door het beeld loopt, of ergens in het hoekje van het beeld uit de vuilnisbakken bij de Aldi staat te snoepen. Hij hoort al een beetje bij de film. Of misschien is hij een engel. Engel zonder sokken.

Blerick. Zie hier. De geslaagde multiculturele samenleving op een halve hectare. Uitgegleden in de cohesie, gastvrijheid, openhartigheid, gestruikeld over verhalen en eenzamen. De wereld van nu in een notendop. Mooier kan ik het niet maken.

#Zilvermeerkinderen #hometown #film

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s