De coming out of mijn Beta-klontje

Ik ben een Alfa mens. Dat is ergens op de Havo bij me er in gepompt door een wiskundelerares en natuurkundeleraar. Pretpakketkind. Geen knobbels at all, alleen voor lezen. Sinds enkele maanden werk ik voor de Technische Universiteit Eindhoven waar ik mijn Alfahersenhelft laat snuffelen (en soms potje vechten) met de Beta-helft. Mijn Beta-hersendeel is nooit verder uitgegroeid dan een nanoscuul klein klontje kortsluiting en ik vermoed qua infrastructuur zo simpel als een eenrichtingstunnel: Beta vliegt er aan de ene kant in en aan de andere kant weer net zo maagdelijk onbegrepen weer uit. Als ik bijvoorbeeld een paar cijferreeksen zie met een x of een haakje ertussen, of een ingewikkelde diagram, dan blokkeert de boel en zet mijn kleine beta-klontje hersenen de hele rambam op ERROR.

Stel je voor, tot voor kort dacht ik bijvoorbeeld nog dat Nano een uitspraak was van Mork van Ork.

Maar gelukkig blijkt ook de Beta-wetenschap een kant waarvan ik een kloppend hart kan krijgen, zweethanden, een stroeve keel, statisch geladen haar en al die andere symptomen die mij bekruipen als ik mij beroepsmatig warmdraai of opwind. En met opwindends bedoel ik geen knappe studenten in blote torso’s op de studentenkalender voor een goed doel, maar ik bedoel WERELDOPWINDEND, game changing, wereldverbeterend. Er lopen hier zoveel slimme mensen rond, baanbrekers, doorgravers, game-changers met doelen, met dromen, met lef. Alles lijkt wel slim hier; de koffieapparaten, de gebouwen, de mensen, de kunst. Ik had dat nooit verwacht, maar ik word daar heel vrolijk van.

Het bijzondere van een slimme omgeving zoals een campus is dat je de dagelijkse hufterigheid volledig buitensluit: niemand rijdt je van de sokken met een scoot-mobiel of brommer, geen brallende PSV mannen voor je voeten of schijtende herdershonden in het gras, geen chagrijnige koppen achter kassa’s en balies, geen parkeerpolitie, hondenpolitie of uitpuilende vuilniscontainers.

En daar, in deze biotoop zonder hufterige domheid, knalde ik vanochtend door mijn zelf opgeworpen Beta-Barriere heen. Geen ERROR in rode LED meer, geen knetterende bedrading in de bovenleiding van mijn eenrichtingstunnel meer.

Mijn Beta-klontje kwam uit de kast denk ik.

Ik deed wat testen online, nam de rest van de dag vrij om het úit de kast gevoel’nog even vast te houden en mailde een (Beta)vriend:

‘Weet jij dat ik eigenlijk best ook heel erg Beta ben?’

Hij schreef terug: ‘Vreemd, ik heb je altijd heel erg Gamma gevonden.’

Game changer, die man.

 

Ps. Ik deed 4 testen, waaronder deze: http://www.leaufort.nl/alfa-beta-test

Your Assessment: hersenen%20resultaten%20-%2038%25%20links
De score duidt erop dat je qua persoonseigenschappen in balans bent tussen de rechter- en linkerhersenhelft. Je beschikt over eigenschappen van zowel alfa’s als bèta’s. Deze personen worden ook wel verbinders genoemd.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s