De dorpsnieuwsfeiten (uit het boek van Blas)

In Nederland ging ik naar de kroeg voor de gezelligheid, een biertje en kletspraatje met bekenden of vreemden. In Cartajima ging ik naar de kroeg het laatste nieuws van Baltazar en hoopte ik dat hij me geen biertje ongevraagd voorzette. Zijn tap was stoffig en verroest, al jaren niet meer in gebruik. Hij verkocht kleine flesjes bier die hij belastingvrij invoerde uit Gibraltar. 80 cent. Zijn ijskast uit 1958 maakte meer kabaal dan hij koelde en dat bier was altijd pislauw. ‘Doe me maar een colaatje.’ ‘Cola is slecht voor je tanden’ bromde hij dan en zette met een klap zo’n pislauw flesje bier voor m’n neus. Dat dronk ik op in ruil voor het laatste dorpsnieuws.

Een greep uit het nieuws van Baltazar gedurende 1 flesje bier.

* Paco van de burgemeester had verloren met kaarten in Igualeja en met zijn dronken kop de auto van zijn verloofde in het ravijn gereden. Twee gebroken armen, net voor de bruiloft.
* Juans geiten waren na een controle van de coöperatie in quarantaine gezet wegens een bacteriële tepelinfectie. Zijn moeder was in alle staten.
* Juanito had zijn blote piemel weer laten zien aan een groep Engelse wandeltoeristen die en rondleiding kregen bij de kerk.
* Pepe van Carmen had voor 1.000 euro beschermde paddenstoelen verkocht aan een beroemd restaurant in Marbella en zijn winst meteen op de terugweg in het casino van San Pedro verbrast. (Waarom hij een blauw oog had, wilde hij niemand vertellen.)

Bij elk nieuwsitem bulderde Baltazar van het lachen. Ik had nog nooit zo’n luidruchtig leedvermaak gezien.
Tevreden ging ik weer richting huis daarna. Ik wist weer alles.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s